Objudna gäster igen

Hej!

Nu har vi återigen löss på skolan, i flera klasser och på både lilla och stora skolan.

Vi vädjar därför till er alla att titta och kamma igenom era barns hår under kommande helg och vid upptäckt av levande löss behandla enligt rekommendationer. Vänd er till ert apotek så hjälper de er gärna med tips om vilket medel som bör användas. Det är bara om ni hittar levande löss som ni ska behandla med medel. Kamma hela håret noggrant, från hårbotten och längs hela hårstrået. Kamma gärna över ett vitt underlag, till exempel ett lakan. Använder man balsam håller sig lössen stilla och blir lättare att upptäcka. Om det finns löss i håret fastnar de i kammen eller hamnar på underlaget.

Leta även efter lusägg på hårstrået nära hårbotten. De ägg som innehåller den blivande lusen är mörka, tomma ägg är ljusa, ofta gulvita, ungefär en millimeter långa. Fynd av lusägg betyder inte säkert att du har levande löss, äggen kan vara kläckta och tomma. Hittar man bara tomma ägg ska ingen behandling med medel påbörjas.

Fortsätt luskamma håret noggrant två till tre gånger i veckan under två veckor efter fullföljd behandling. Det görs för att vara säker på att lössen verkligen försvunnit. Personer i omgivningen bör finkamma sig lika länge, för att vara säkra på inte de också har fått löss.

Har ni frågor eller funderingar är ni välkomna att kontakta mig. Bra information finns också på 1177. // Vänlig hälsning Emma, skolsköterska