Superpedagogen

Nisselaget, last call!

Nu är det det sista chansen för personal och föräldrar att anmäla sig till Nisselaget, dvs skolans innebandylag i FCC-ligan. 

Skolan står för startavgiften och varje enskild spelare behöver swisha mig (Markus 0735462384) 100kr för att bekräfta sin anmälan. (Pengarna går till en försäkring som krävs för varje enskild spelare som spelar i ligan. )

Deltagare hittills i Nisselaget är : Tobias Eriksson , Henric Appelkvist, Måns Lundberg, Markus Nilsson.

Vi behöver fler spelare!!! 

– Vi spelar varannan söndag, vissa söndagar två matcher.

– Varje match döms av två domare och förbundets regler gäller.

FÖRSTA MATCH: 29 OKTOBER

Nisselaget

Är du personal eller förälder på Nils Holgerssonskolan har du nu möjligheten att ingå i skolans innebandylag. 

Vi spelar matcher i FCC-ligan på söndagar. Man behöver inte kunna varje söndag för att vara med i laget.

Det kostar 100kr per person, så fixar skolan matchkläder osv. 

Anmälan görs till Markus Nilsson eller Tobias Eriksson på nedanstående e-mailadresser. 

markus.nilsson@nhskolan.se

tobias.eriksson@nhskolan.se

Genom att swisha 100kr till 073-5462384 (Markus Nilsson) bekräftar man sin anmälan. Mer info om detaljerna kommer till de som är intresserade att vara med. Har ni några frågor, bara hör av er!

/Tobbe och Mackan 

David Bowie – Cut up poetry med år 8-9

“Cut-up poesi är ett sätt att skapa dikt av ord som redan finns. Man klipper upp texter som redan är skrivna och begreppet cut-up kommer från engelskans ”klippa upp”

Bowie brukade skriva ner ett stycke som beskrev ett ämne. Detta stycke fungerade sedan som en ingredienslista för textens stomme. Stucket klippte han sedan upp så det blev kvar fyra eller fem ord i en remsa. Dessa la han sedan på bordet igen och formade sin musik. Bowie räknas idag som en av föregångarna av en modern version av rock pga. sitt kreativa sätt att skapa musik.

En annan musiker som inspirerades av cut-up tekniken var Curt Kobain. Han skrev nya låtar genom att ta ord från sina tidigare texter och blanda dem.”

Här nedan kommer några exempel från år 8-9 Cut- up poetry

Hur arbetet kring David Bowie startade för år 7-9

10 Januari 2016, var för väldigt många en sorglig dag. Den 10:onde januari var dagen då en av världens största musiker dog, David Bowie. Bowie var inte bara en helt vanlig musiker. Han var en kämpe, han kämpade för rätten att få vara annorlunda. Istället för att acceptera den traditionella “mansrollen” gjorde han istället uppror, vilket inte alltid uppskattades av alla. Redan under sin uppväxt i en liten förort i London hade han väldigt svårt för att identifiera sig själv som “kille”, därför vet han hur det är att känna sig utanför och känna att man inte passar in. Space Oddity är hans första stora hitlåt från 1969, låten handlar inte om rymden som många kan tro utan handlar just om utanförskapet han känt under hela sitt liv just för att han inte passade in i beskrivningen av den traditionella mansrollen. Istället för att försöka passa in i denna norm så började Bowie istället klä sig och uppträda på ett väldigt feminint sätt. Hans första artist persona Ziggy Stardust är därför ett exempel på en ny typ av androgyn identitet, en kille med smink och höga platåskor, som för första gången i historien verkligen ifrågasatte våra traditionella könsroller. Ziggy Stardust var därför det första stora steget mot en helt ny och revolutionerande syn på identitet.

1976 skapades det en ny personlighet, The Thin White Duke. Denna gång bytte Bowie personlighet för att uppmärksamma vår sociala identitet. Med hjälp av hans nya artist persona, The Thin White Duke, ville han uppmärksamma att vår sociala identitet är något konstruerat. Han menar att det är något vi iscensätter med hjälp av smink, kläder osv. Detta var en insikt som så småningom förändrade världen. I början av 80-talet gjorde modeskaparen Jean Paul Gaultier kjolar till killar. Den nya synen på identitet når under 90-talet även universitetens seminarierum, sedan dess anser man inte världen varit sig lik.

Det David Bowie gjorde är något revolutionerande som har påverkat hela världens syn på identitet och hur man förhåller sig till normen. HBTQ är något som idag på många ställen i världen är accepterat och något man inte behöver dölja. Detta var något som David Bowie ständigt kämpade för och som många andra kämpar för varje dag, att få vara sig själva och få uttrycka kärlek för vem man vill.

David Bowie är och kommer alltid att vara en ikon för friheten att få skapa sin egen identitet, vilket skolan tycker är viktigt att lyfta fram.

Vi kommer imorgon torsdag 16/2 visa vår Musikberättelse om Bowie/Välkomna!

Viktig information år 9

SYV-info

15 januari-15 februari ansökningswebben är öppen för att lägga in gymnasievalen. Hemsidan är skanegy.se 

15 februari-antagningen stänger 

15 april- Preliminära antagningen klar. Resultatet finns hos din studie- och yrkesvägledare och på din ansökningssida på skanegy.se

25 april-15 maj omvalsperiod 

1 juli- slutliga antagningen klar. Logga in på ansökningswebben för att se resultatet. Skanegy.se 

Gymnasieinformation finns på skanegy.se 

Tiderna för Öppet hus står på hemsidan under fliken ”Öppet hus”. Ni kan även hitta meritvärde 

Har ni några frågor så kontakta mig gärna via mejlen: johannasjogren.nhskolan.se 

Dag 2 – på älven

Nu kom vi iväg!!

image

Mkt glad pedagog så har nöjet att få följa med 😄

image

image

Vila och bad, allt hinns med på vår 4 timmars färd 😀

NP i Svenska denna vecka

Hej!

På tisdag och torsdag ska år 9 genomföra sitt första teoretiska nationella prov, i svenska.

Det börjar kl 08.00 och en mindre fika bör medtas. Dock gäller skolans regler fortfarande. OBS! Provet börjar kl 08.00, dvs är det ytterst lämpligt att vara på plats 10 min innan.
Ev tandläkartider m.m skall avbokas.

Inga mobiltelefoner i skolan vecka 42

Imorgon tisdag kommer skolan att införa ett totalt mobilförbud, hela skoldagen. 

Anledningen är att vi vill kontrollera nätverkets tillförlitlighet när endast skolans enheter används. Investeringar på enheter och nätverk ska göras inför framtiden och vi vill vara säkra på att vi tar rätt beslut.

Den första lektionen varje morgon kommer undervisande lärare att samla in telefonerna/Ipads m.m. och låsa in dessa på ett säkert ställe. De lämnas sedan tillbaka i slutet av skoldagen av den lärare som har sista lektionen.

Detta är något som mötts av stor skepsis och oro bland eleverna… Många oroliga röster har höjts och planer på hur de ska kunna undvika att lämna in sin telefon är redan i full gång. Något som har hörts i korridoren är givetvis att man ska ljuga på morgonen och säga att telefonen är hemma, medan i själva verket har de den liggandes i väskan.

Vi vill inte jaga mobiler och i all ärlighet, det handlar om 4 skoldagar utan mobil. Ta ett samtal med era barn. Om ni har minsta misstanke om att de inte kommer klara av att lämna ifrån sig den, behåll den hemma.

Om ni behöver komma i kontakt med oss här på skolan, ring 0414-14465 eller ring resp mentor.

Ni kan också maila, antingen till mentor eller till samtliga undervisande lärare på Östra Park (förnamn.efternamn@nhskolan.se)

arbetslag.5-9@nhskolan.se

— 

Mvh Arbetslaget på Östra Park 5-9

Baskevandringen imorgon

Hej!

Imorgon ska hela skolan vandra till Baske. Fika ska medtas, nyttig sådan samt dryck. Glöm inte heller bort solskydd och plåster 🙂

Hatt, keps eller liknande behövs samt en vanlig ryggsäck. Ej sidoväskor!

Alla elever slutar som vanligt på skolan.