På gång på skolan!

Hej alla!

Ett av skolans prioriterade mål för läsåret 2018/2019 är hälsa och välbefinnande och vi vill därför berätta för er om det hälsoprojekt som vi har på skolan. Det är ett pilotprojekt i årskurs 6 som ligger under en 10-veckors period där vi arbetar med medveten närvaro (mindfulness) och stretchyoga i skolan. Vi var i  höstas i Stockholm på en kurs kring just ovanstående som anordnades av Reacta.

I början av projektet fick samtliga elever anonymt fylla i en enkät med frågor kring värk i axlar/nacke och huvudvärk samt förmåga att fokusera under skoldagen. Samma enkät får de fylla i vid projektets slut och då får även mentor svara på en enkät. Detta för att vi ska kunna utvärdera effekten av projektet och bedöma om det är något vi vill arbeta vidare med. Under dessa 10 veckor träffas vi 2ggr/v och gör olika mindfulness- och yogaövningar tillsammans. Eleverna får möjlighet att låna antingen en vetekudde för axlar och nacke eller en knådboll under övningarna.

Är ni nyfikna på att läsa om de positiva effekter man sett att mindfulness och yoga kan ha i skolan eller om ni är sugna på att testa någon av övningarna vi kommer att gå igenom under projektet har ni adressen här http://www.well-aware-ness.se

Vår förhoppning är såklart att utfallet blir positivt, vi ser tendenser till det redan nu efter 3 veckor, och att vi får möjlighet att fortsätta arbeta med detta och sprida till fler årskurser.

Varma hälsningar Boel och Emma

Från laborationen ämneskunskaper

 

Idag på laborationen fick eleverna fyra bägare med okänt innehåll de visste det var citronsyra, kolsyrat vatten, glykol och koksaltlösning men inte vilket som var vilket. De skulle sedan mha olika egenskaper(ex densitet, leder el, pH, lukt) ta reda på vilket ämne som var i vilken bägare.

Matsedel vecka 7

Matsedel vecka 7

Måndag

Rostade rotfrukter, kyckling el veg med kall sås

Tisdag

Kålpudding, kött el veg, lingon

Onsdag

Chiligryta

Torsdag

Ärtsoppa, med eller utan fläsk, mjukt bröd och ost

Fredag

Laxpasta el veg

Matsedel vecka 6

Matsedel vecka 6

Måndag

Pasta och basilikasås, veg eller med kyckling

Tisdag

Stuvad färs, potatismos och lingon

Onsdag

Torskfile med dill och citronsås samt vegetariskt alternativ

Torsdag

Gulaschgryta

Fredag

Tortillabuffe

 

NOBegrepp år 7

PROV – Onsdag v.6

Provinnehåll kolla power-pointen Hållbarutveckling vt19 slide 1-21

Gleerups Kemi  – kap 8 Vår Livsmiljö

Matsedel vecka 5

Matsedel vecka 5

Måndag

Kyckling i tomatsås. Vegetariskt alternativ

Tisdag

Fransk bondgryta. Veg eller med kött

Onsdag

Torsk med kokos och thaibasilika   Vegetariskt alternativ

Torsdag

Lasagne

Fredag

Grönsaksrisotto

Bad nästa vecka!

Hej!

Alla klasser som har Niklas i idrott ska ha bad nästa vecka, båda passen.

Om ni har simglasögon/cyklop får ni gärna ta med er dessa. Lekar och brännboll står på schemat, ev vattenbasket om vi har möjlighet. Det är förkyldningstider, men våra aktiviteter är hyffsat lugna så att det borde gå bra med deltagande för de flesta av oss. Har ni frågor kontakta mig via mail så kan vi alltid hitta en lösning.

Trevlig helg!

Mvh Niklas

Påminnelse ang. sjukdomstider

Hej på er!

Nu är vintervirussäsongen här med full kraft och jag vill passa på att påminna er vårdnadshavare om lite matnyttig information som ni gärna får prata med er barn om.

Många av oss drabbas under denna säsong av förkylning, feber, magsjuka och förmodligen en del av oss även av influensa.

Förkylningsvirus och influensavirus smittar mycket lätt och ofta genom luften. Det gäller särskilt när de första symtomen börjar märkas och under sjukdomens första dagar. Viruset sprids till exempel när någon som är sjuk hostar, nyser eller andas ut. Viruset kan också spridas genom handslag och andra former av direktkontakt.

Magsjuka kan spridas på olika sätt, beroende på om magsjukan orsakats av virus eller bakterier. Det vanligaste så här års är genom kontakt med smittade personer eller genom mat som hanterats av en person som är sjuk.

Vi behöver alla hjälpas åt för att minska risken för smitta här i skolan och då finns det en del saker vi kan göra och som hjälper mot både influensa och annan virussjukdom.

  • tillämpa god handhygien
  • hosta och nysa i armvecket
  • stanna hemma vid sjukdom
  • vid feber – stanna alltid hemma
  • vid magsjuka – stanna alltid hemma från skola i minst ett dygn efter att du senast kräktes eller hade diarré.

Påminn gärna era barn om god handhygien och att hosta/nysa i armvecket vid förkylning och tänk på att era barn kan behöva en extra vilodag i samband med en ordentlig förkylning eller efter feber och magsjuka. I skolan och på fritids är tempot betydligt högre än hemma.

Ta hand om er och varandra! /Emma

Hälsobesöken

Hej!

 

Idag har eleverna fyllt i sin egen hälsoenkät och fått med sig papper hem för er att fylla i. Påminn dem gärna om att lämna in dessa så fort som möjligt.

Några elever frågade idag om de var tvungna att komma på hälsobesöket och fick då till svar att inget vi inom elevhälsans medicinska insats erbjuder är tvingande men om de inte ska komma på besöket vill jag att detta kommuniceras via er efter att ni pratat om det hemma. Det innebär ju förutom att de missar ett samtal kring sin hälsa även missar en screening kring skolios (krökt rygg) och en bedömning av tillväxt och pubertet.

Ser fram emot många goa samtal! /Emma

Elevens – val fotboll

Hej.

Imorgon på elevens – val fotboll samlas vi på Friskis och Svettis klockan 8.00.

Mvh Tobbe.

Begrepp hållbarutveckling år 7

Erbjudande om hälsobesök hos skolsköterskan

Hejsan!

Nu är det dags för ett erbjudande om hälsobesök för eleverna i årskurs 7.

Se bifogat brev för info om vad besöket och samtalet handlar om. Hälsobesök år 7

På onsdag får eleverna information om besöken, de får en Hälsouppgift med sig hem som ska fyllas i av er som vårdnadshavare och de får på plats fylla i en egen hälsoenkät. Vi börjar med samtalen nästa vecka och målet är att alla ska fått ett besök innan sportlovet. Jag är tacksam om ni fyllt i pappret ni fått hem och att ni påminner ert barn om att ta med det tillbaka till skolan redan till måndag. Det kan lämnas in i medföljande kuvert, för att minska risken för att det kommer bort innan samtalet äger rum.

Har ni frågor eller funderingar är ni välkomna att höra er till mig. Mina kontaktuppgifter finns i bifogat brev.

 

Må gott! /Emma

Matsedel vecka 4

Matsedel vecka 4

Måndag

Ugnspannkaka. Med eller utan fläsk

Tisdag

Kycklingsoppa med pasta. Veg alternativ

Onsdag

Fiskfärsbiffar med potatismos

Torsdag

Pasta Bolognese

Fredag

Currygryta med ris

No begrepp

Elevens-val fotboll

Imorgon torsdag är det fotboll som vanligt på konstgräset på Korsavad.

Matsedel vecka 3

Matsedel vecka 3

Måndag

Grönsaksrisotto med kokos, lime och chili

Tisdag

Ångad torskfilé med dill- och tomatsås samt potatismos. Vegetariskt alternativ

Onsdag

Chiligryta med guacamole

Torsdag

Potatis- och purjolökssoppa samt bröd och ost

Fredag

Pasta med basilikasås  vegetarisk eller med kyckling

 

Elevens-val fotboll

Hej.

Imorgon kommer vi att vara utomhus på elevens-val fotboll. Vi är som vanligt på konstgräset på Korsavad.

/ Tobbe och Fredde.

Matsedel vecka 2

Matsedel

Onsdag

Grön currygryta med eller utan kyckling samt ris

Torsdag

Tomatsoppa, pasta samt bröd

Fredag

Färslåda med skivad potatis, typ ”Moussaka”

Idrottskläder imorgon!

Välkomna tillbaka!

Skolan börjar på onsdag och det innebär också att vi ska börja med idrott!

Dvs idrottskläder med på första skoldagen!

Mvh Niklas

NO vt19

HEJ och välkomna tillbaka till vt19!

 

In this photo taken on Sept. 29, 2011 and released on Saturday, Oct. 8, 2011 by Tokyo Electric Power Co., Unit 3 reactor building damaged by the March 11 earthquake and tsunami at the crippled Fukushima Dai-ichi nuclear power plant in Okuma, Fukushima Prefecture, northeastern Japan, is shown.

Denna termin kommer vi i NO arbeta kring frågor, diskussioner och fakta kring Hållbarutveckling. Det kommer att delas ut en LPP nu i början av terminen och här även en prel plan. Be gärna era barn att få se dessa. Det tema kommer att beröra alla tre No ämnena kemi, fysik och biologi. Visa saker t ex växthuseffekten ingår i både kemi och biologi, vi kommer därför att samläsa dessa.

Vi kommer att ha genomgång och diskussion mha bla power point och film om hållbarutveckling, ekologiska fotavtryck, växthuseffekten, koletskretslopp, försurning, övergödning, hur mår Östersjön?,  och ozon samt kärnkraft, vindkraft och vattenkraft, metaller, livscykelanalyser och återvinning. Det kommer att bli skriftliga och muntliga uppgifter som kommer att bedömas såsom debatt, uppgift miljöproblem och uppgift kretslopp. En lite större inlämningsuppgift om hållbarutveckling. Det kommer även ges tid i skolan att förberedda sig ex inför debatt, att jobba med det stoft vi har haft genomgång och diskussion om mha Att fundera på (frågor), mha studieteknik hur man tar in stoft från ex en kemibok. Givetvis kommer det att finnas laborationstid där det kommer att planeras och genomföras experiment samt skrivas laborationsrapporter.

För mer utförlig info se deras LPP.

 

Testa gärna denna

https://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/1127697-ekologiska-fotavtryck

 

 

Matsedel vecka 51

Måndag

Janssons frestelse samt alternativ

Tisdag

Köttbullar och prinskorv med tillbehör samt vegetariskt alternativ

Onsdag

Julskinka med rödkål. Vegetariskt alternativ

Torsdag Skolavslutning

Risgrynsgröt med saftsås

GOD JUL

Nobelfest!

Skolan har arbetat med Nobelfirandet hela veckan, imorgon är det utställning och redovisning av alla de olika projekt som är med i den ärofyllda tävlingen om vem som vinner Nils Holgerssonskolans första nobelpris! Det kommer utses vinnare i flera olika kategorier bl a litteratur, kemi och fysik.

10.30 börjar utställningen – Välkomna!

Vill ni ta del av elevernas arbete på ett annat sätt? Surfa då in på Nobeltemats egna hemsida, där vi dokumenterat och skrivit om de olika projekten.

Nobelveckans hemsida