Rymdord på engelska

Vi tränar genom att skriva, rita och spela.

Objudna gäster igen

Hej!

Nu har vi återigen löss på skolan, i flera klasser och på både lilla och stora skolan.

Vi vädjar därför till er alla att titta och kamma igenom era barns hår under kommande helg och vid upptäckt av levande löss behandla enligt rekommendationer. Vänd er till ert apotek så hjälper de er gärna med tips om vilket medel som bör användas. Det är bara om ni hittar levande löss som ni ska behandla med medel. Kamma hela håret noggrant, från hårbotten och längs hela hårstrået. Kamma gärna över ett vitt underlag, till exempel ett lakan. Använder man balsam håller sig lössen stilla och blir lättare att upptäcka. Om det finns löss i håret fastnar de i kammen eller hamnar på underlaget.

Leta även efter lusägg på hårstrået nära hårbotten. De ägg som innehåller den blivande lusen är mörka, tomma ägg är ljusa, ofta gulvita, ungefär en millimeter långa. Fynd av lusägg betyder inte säkert att du har levande löss, äggen kan vara kläckta och tomma. Hittar man bara tomma ägg ska ingen behandling med medel påbörjas.

Fortsätt luskamma håret noggrant två till tre gånger i veckan under två veckor efter fullföljd behandling. Det görs för att vara säker på att lössen verkligen försvunnit. Personer i omgivningen bör finkamma sig lika länge, för att vara säkra på inte de också har fått löss.

 

Har ni frågor eller funderingar är ni välkomna att kontakta mig. Bra information finns också på 1177. // Vänlig hälsning Emma, skolsköterska

Berättande på elevens val

Ett av skolans prioriterade mål det här läsåret är berättande. På elevens val den här terminen kommer det att handla om berättande i olika former. Vi kommer att utgå från sagan Bockarna Bruse och idag har eleverna fått välja på vilket sätt de vill berätta sagan. Nästa onsdag drar vi igång!

Läsväskan

Nu kör vi igen! Förra terminens arbete med Läsväskan gav bra resultat. Därför kommer eleverna att ha i läxa att varje dag, även på helgen, arbeta med läsväskan. Varannan dag läser de i tre minuter och skriver sedan en mening om vad de läst. Varannan dag läser de ordkort. Om två veckor, den 31/1, vill jag att de har läsväskan med sig till skolan för att utvärdera tillsammans med mig. Läsväskan får de sedan hem igen för ytterligare två veckors läsning.

Apropå rymden

Det här är våra nya högläsningsbok, skriven av astronaut Christer Fuglesang.

Slöjd

Nu har vi börjat brodera!

Sportlovsschema

Hej alla fritidsföräldrar.

Vi kommer att lämna ut sportlovsschemat till era barn idag. Med denna lapp kommer också viktig information kring våra stängningsdagar i sommar och även när vi har sommarstängt.

Ni kan även hitta sportlovsschemat och den informationen här nedan och under fliken fritidsblanketter.

MVH fritidspersonalen.

Sportlov v.8

Ny termin

Härligt att träffa alla igen efter lovet! I veckan har vi jobbat med att avsluta matteboken och vi har satt igång ett nytt temaarbete, rymden. Vi försökte föreställa oss hur det var innan universum bildades, när det fanns just bara ingenting. Svindlande! Vi har arbetat med skapelsemyter och den naturvetenskapliga förklaringen Big Bang. Nästa vecka, på onsdag, kommer barnen att få hem läsläxa igen. Mer om det då. Trevlig helg!

Matsedel v2-4

Matsedel v 2

Onsdag: Falukorv med pepparrotssås, ärtor och kokt potatis

Torsdag: Lins och grönsakssoppa

Fredag: Kyckling med rostade potatis, morötter och dragonmajonäs

Vecka 3

Måndag: Pytt i panna med rödbetor

Tisdag: Pannbiff med gräddsås, kokt potatis och lingon

Onsdag: Pasta bolognese

Torsdag: Potatis och broccolisoppa

Fredag: Helstekt karré med ärtsallad och skysås

Vecka 4

Måndag: Korvstroganoff med ris

Tisdag: Spätta med kokt potatis och remouladsås

Onsdag: Kycklingwok

Torsdag: Tomatsoppa med basilika, risoni med färskost och pesto

Fredag: Tacos

Smaklig spis

Tack!

Tack så mycket för den fina julblomman! Jag önskar er alla en riktigt god jul!

Hälsningar Martin 

God Jul!

Tack för en fin termin tillsammans med klass 2 och tack för julblomman! I morse gick vi i fackeltåg till kyrkan för gemensam avslutning där och på Röken bjöds vi på risgrynsgröt och julmust. Nu kan julen infinna sig! Vi ses igen den 10 januari kl 8. Jag önskar er alla en god jul och ett gott nytt år! Maria

Läsbingo på jullovet

I väskan finns en läsbingolapp. Jag hoppas att det kan det inspirera barnen till lite extra läsning över jullovet!

Det lackar mot jul!

Sista skolveckan innan jul är här. Idag avslutades skoldagen med dans och lek tillsammans med Tomteorkestern på Österlengymnasiet, arrangerat av Kulturskolan. På onsdag julpysslar vi hela förmiddagen tillsammans med de andra klasserna på Lilla Nisse. På torsdag är det terminens sista skoldag. Hela skolan kommer att gå i fackeltåg till kyrkan och där kommer vi sedan att ha en gemensam avslutning. Vi äter lunch på Röken som vanligt och barnen slutar klockan 12.

Julfika på fritids.

Hej alla fritidsföräldrar.

Fritids bjuder på fika när ni hämtar ert/era barn på eftermiddagen, tisdagen den 19/12.

How do you get to school?

Vi tränar på att prata engelska. Korten har de fått hem, så träna gärna vidare.

Lucia

Här kommer några bilder från Luciamorgon i kyrkan. Efter två föreställningar var det ett nöjt gäng som gick tillbaka till skolan. På skolan väntade mer lussebullar och en lugn fortsättning på skoldagen. Tillsammans med förskoleklassen tittade vi på Pippi firar jul. Jag har läst berättelsen om mössens julafton för dem och de har tränat matte på iPad med hjälp av appen King of math junior. Vi hann också med att träna lite på rövarspråket. Kanske kan ni be era barn att lista ut vad ni heter på detta språk 😀 Hälsningar Momaroria

Ändringar i Luciaschemat

På grund av missförstånd vid bokningen kommer det ej att bli något lussande på Hotell Svea på onsdag. Eleverna slutar i vanlig tid. På morgonen blir det föreställningar i kyrkan som planerat. Vi ses då!

Fritids jullovsschema

Hej alla fritidsföräldrar.

Imorgon tisdag 12/12 är det sista dagen att lämna in jullovsschemat. Lämnas inte lappen in räknas ert barn som ledigt.

Har man ingen lapp, finns den på länken här nedan.

Jullovsschema

 

MVH Fritidspersonalen.

Matsedel v 50

Matsedel v 50

Måndag: potatismos och korv

Tisdag: tacosoppa med tillbehör

Onsdag: pannkakor med sylt

Torsdag: kokt torsk med vitvinsås

Fredag: kyckling med rostade potatis och vitlökssås

Smaklig spis

Julmatte

Det här var kluringarna denna fredag. Ha en trevlig helg!

Multiplikation

Förhör gärna ert barn på 0:ans tabell. De lärde sig den igår 😀 Det var också igår vi började på det sista kapitlet i matteboken. Fokus ligger på att förstå innebörden av multiplikation. Vi tränar genom att rita bilder av betydelsen och att visa med addition. Idag har vi också läst ut vår högläsningsbok Häxorna och eleverna skriver nu själva en fortsättning på berättelsen.

7 tips för att få igång läsningen

Här är en länk till en intressant artikel om hur man som förälder kan bidra till att väcka barns läslust. Läs gärna!

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-vacker-du-barns-laslust-7-tips-for-att-fa-igang-lasningen

LUCIA

12/12 Kl. 12.00-14.00 Luciaövning i Nicolai. Fsk, klass 2 och klass 9.

13/12 Kl. 07.00 Samling i kyrkan för alla medverkande.

Kl. 07.15 Lucia för föräldrar till de medverkande eleverna.

Fika för de medverkande eleverna

Kl. 08.30 Lucia för skolan

Kl. 13.00 Lucia på Svea

Medtag lucialinne, glitter och varma ljusa strumpor. Elektriska tärnljus och luciakrona. Låna av varandra om någon saknar.

Glöm inte att äta frukost så att det finns energi till framträdandet!

Välkomna! Maria J, Maria EK och Joakim.

Träna texter!

Idag har eleverna fått med sig sånghäftet med luciasånger hem. Det är bra om de tränar så de sitter perfekt på onsdag!