Matsedel v 39

Matsedel v 39
Måndag: Pasta med tomatsås och köttbullar

Tisdag: Svamprisotto

Onsdag: Ungstektfalukorv med mos

Veg: sojakorv 

Torsdag: Broccolisoppa med tillbehör

Fredag: Thaigryta med ris

Veg: Vegetarisk thaigryta
Smaklig spis

Lika unika

Dagens fokus i arbetet med barnkonventionen var allas lika värde (ingen får bli sämre behandlad än någon annan) och yttrande och åsiktsfrihet (men att man inte har rätt att säga sådant som gör någon annan illa eller ledsen). Vi pratade om ord som gör ont och ord som känns bra och tittade på en film som behandlade grupptryck och att våga ta ställning mot mobbning.

Här är länken till en låten Lika unika som vi sjöng idag 

Många ville lyssna hemma!

Förtydligande angående friidrottsdagen

Barnen ska vara idrottsklädda när de kommer till skolan på morgonen. Skicka gärna med ett par extra strumpor, det kan ju hända att det är blött i gräset. 

Böckerna eleverna lånade på biblioteket för ett tag sen, och som de haft i skolan, har jag lämnat tillbaka idag. 

Olika, lika och unika

Vi har jobbat vidare med barnkonventionen och allas lika värde idag. 


Friidrottsdagen

På fredag, 22/9, är det ju friidrottsdag utomhus hela dagen. Tänk på rätt kläder och skor. Skicka gärna med en liten nyttig matsäck och dryck. Skolan har lunch med sig till eleverna. Observera att sluttiden denna dag är 13.30.

Musik

Nu tränar vi på att kompa på keyboard till låten Fattig bonndräng. Eleverna har tränat på ackorden C, F och G. Många var sugna på att träna hemma, så de har fått med sig en lapp med ackorden hem.

Barnkonventionen 

Idag har vi pratat om barnkonventionen och vilka rättigheter barn har. Vi läste boken Alla barns rätt av Pernilla Stalfelt och eleverna illustrerade sedan någon rättighet som de tyckte var särskilt viktig. Här är några exempel.

Trevlig helg!

Jag vill också passa på att påminna om ett par saker. 

  • Läsläxan ska göras varje dag, även på helgen! 
  • Nästa vecka kommer klass F-3 att jobba med Barnkonventionen. 
  • På onsdag är det studiedag, men fritids är öppet. 
  • På fredag har hela skolan friidrottsdag på Korsavads IP. 

Friluftsdag på idrotten

Idag gick vi till stranden för att prova på att laga mat på stormkök. Vi lärde oss att sätta ihop och plocka ner stormköket.

Det blev väldigt god nyponsoppa. 

Nästa vecka på idrotten är det Friidrottsdag.

Kläder efter väder

Imorgon är det friluftsliv på idrotten så se till att barnen har bra kläder.

Dagens läsförståelsetext

Idag jobbade vi med att tolka receptet. Många blev sugna på att testa på att göra milkshake hemma, så här är receptet!

Vaccinationsdag

Hej!

Vaccinationsdag är nu bestämd till torsdagen den 28/9. Jag finns på plats 7:30 och är det någon av barnen som gärna vill att vårdnadshavare ska vara med och ni behöver komma tidigare än 8 är jag tacksam om ni meddelar mig detta i god tid.

Jag kommer att gå ut i klassen och prata kring vaccinationen, vad vi vaccinerar mot, varför och hur det kommer att gå till, på måndagen samma vecka.

Saknar fortfarande något vaccinationsmedgivande och är tacksam om ni lämnar in dessa snarast.

 

Vänlig hälsning Emma

 

 

Läsväskan

Jag hoppas att barnen tagit hem sin läsväska (den guldiga!), för idag startar läsläxan. I läsväskan ska det finnas instruktioner, ett randigt papper, en bok och en plastficka med ordkort. Ni startar ikväll med att barnet läser högt för er 3 minuter i boken. Därefter skriver barnet en mening om vad som hände i boken. Det är alltså inte meningen att eleverna ska skriva av en mening från boken, utan med egna ord beskriva något ur handlingen i en mening. Imorgon läser ni ordkort under 3 minuter. Dessa övningar, bokläsning+skrivövning och läsning av ordkort, görs härefter varannan dag. Eleverna ska jobba med läsväskan varje dag, även helger och lovdagar, för bäst resultat. Om två veckor, den 27/9, vill jag att eleverna har med sig hela läsväskan till skolan för en kort utvärdering. Därefter läser de i ytterligare två veckor. Sedan blir det paus för läsväskeprojektet! Om barnet läser ut boken, skicka då med den till skolan, så får de en ny. Jag berättade ju om detta på föräldramötet, men om ni har några frågor är det bara att höra av sig till mig. Hoppas ni får många mysiga lässtunder!

Elevens val med rörelse i fokus

Idag har vi haft elevens val. Eleverna valde mellan 5 olika aktiviteter, lekar, King, promenad, fotboll och Röris. Vid ytterligare två elevensvaltillfällen kommer man att ha samma aktivitet som idag.

Elevens val F-3 promenad i skogen

Så här mysigt hade vi som valde promenad som elevens val. 

Från mönster till verklighet

Här kommer en bild från dagens slöjdlektion.

Mera klockan

Vi jobbar vidare med klockan. Ett bra sätt att träna klockan är ju att använda den i vardagen. Det finns dessutom många bra appar för att träna. Idag har vi använt oss av Moji Klockis.

Musik och historia

Vi kombinerar ämnena genom att arbeta med låten Fattig bonndräng från filmen Emil i Lönneberga. Idag lyssnade vi på låten och jobbade med texten och pratade om vad det innebar att vara dräng/piga. Nästa vecka ska vi prova på att spela keyboard!

Klockan

I skolan tränar vi nu på klockan, i första hand hel och halv timme, kvart i och kvart över. Eleverna ska kunna visarnas namn och hur många minuter det går på en kvart, en halvtimme och en hel timme. Prata gärna klocka och tid hemma och om det ligger något armbandsur i en låda och väntar på att bli använt så är det nu bra läge för det 🙂 

Läsårets första lössbesök

Hej alla!

Då var det dags igen, läsårets första lössbesök. Vi har löss på både lilla och stora Nisse och det är dags för oss att hjälpas åt att bekämpa de små rackarna.                 I helgen är det dags för de nationella avlusningsdagarna! Om vi undersöker våra barn samtidigt minskar vi risken för huvudlöss-epidemier.

Eftersom vi redan fått besök av löss på skolorna är det bra om ni redan idag luskammar era barn och vid upptäckt av löss, behandlar, och sen kör på med luskamning igen i helgen.

Läs mer om varför vi ska kamma och om hur luskamning går till här A4ForaldrarSep2017

Har ni frågor eller funderingar är ni välkomna att höra av er till mig på tel 0763-052536. Bra info finns även på 1177 sjukvårdsupplysningen.

Emma, skolsköterska

Matsedel v 37-38

Matsedel v 37

Måndag: Korvstroganoff med ris

Veg: Kikärtstrogganoff

Tisdag: Stektkyckling med rostadepotatis och vitlökssås
Veg: Vegetariskbiff 

Onsdag: Pasta ost och skinksås
Veg: Broccolisås

Torsdag: Panneradfisk med potatis och örtsås
Fredag: Gulaschsoppa med tillbehör

Matsedel v 38

Måndag: Pyttipanna med rödbetor

Veg: Vegetarisk pyttipanna 

Tisdag: Texmexsoppa med tillbehör 

Veg: Vegetarisktexmexsoppa

Onsdag: Studiedag

Torsdag: Kycklingnuggets med ris och sweetchilisås 

Veg: Sojanuggets

Fredag : Friidrottsdag 

Smaklig spis 

Allemansrätten 

Idag hade vi en praktisk lektion på idrotten, vi har jobbat med allemansrätten. Vi tittade på en film, skrev och ritade om allemansrätten. Alltihop avslutade vi med att läsa en saga om Ali, Sara och allemansråttan.

Nästa vecka blir det  utegympa då vi ska ut och prova att laga mat på stormkök och praktisera mer om allemansrätten.  Tänk på kläder efter väder.

Trevlig helg!

Nu tar vi helg, men ni glömmer väl inte föräldramötet på onsdag den 6/9 klockan 18-19. Vi träffas i klassrummet och avslutar med att Elsa Lakholm, skolans förstelärare i svenska, berättar om läsning och litteraturens betydelse. 

Idrott

Idag hade vi vår första idrottslektion, den tillbringade vi här på skolgården.

Vi började med leken ge mig en vink som uppvärmning, sen spelade vi bandy och boule.

Jag lägger ut här på bloggen när det är tid för innegympa.