Dags för vaccinering och pubertetssnack

Hejsan!

Idag har jag kort varit ute i klassen och lämnat ut medgivandelappar för vaccin mot humant papillomvirus till flickorna i klassen. Detta är ett virus som bland annat kan orsaka cellförändringar som är förstadier till cancer i de kvinnliga könsorganen (livmoderhals, yttre delar av könsorganet och slida), cellförändringar som är förstadier till cancer i anus och könsvårtor (kondylom) hos män och kvinnor. Enligt det nationella vaccinationsprogrammet för barn i Sverige erbjuds detta vaccin än så länge enbart till flickor men beslut väntas inom kort om det även ska erbjudas till pojkar.

För fullgod effekt ges vaccinet två gånger med ett intervall av minst 6 månader och som mest 12 månader på flickor upp till och med 13 år, från 14 år ges 3 doser vaccin. Vaccinationen är frivillig. Vaccinering planeras till den 16/10 så jag är tacksam om medgivandelappen som flickorna fått med sig hem idag kommer tillbaka till skolan och mig så snart som möjligt.

På måndag den 8/10 kommer jag att träffa hela klassen för pubertetssnack (i halvklass) och jag kommer då bl.a. informera eleverna lite mer om varför vi erbjuder detta vaccin.

Emma, skolsköterska